Vóór 16u besteld, morgen geleverd*
Gratis levering vanaf €59
Meer dan 450 merken
Erkende Apotheek

Sinutab sinds 1 november 2024 enkel op voorschrift: welke alternatieven zijn er?

Sinutab enkel op voorschrift
5 november 2024 4 min leestijd

Sinds 1 november is Sinutab, een populair geneesmiddel bij sinusklachten en verkoudheid, in België enkel nog op voorschrift verkrijgbaar. Deze beslissing van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) komt door de actieve stof pseudo-efedrine, die bijwerkingen kan veroorzaken, zoals verhoogde bloeddruk en hartkloppingen. Met de voorschriftplicht willen ze het gebruik beter monitoren en patiënten goed informeren over het juiste gebruik.

Wat is Sinutab en Sinutab Forte?

Sinutab en Sinutab Forte zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om symptomen van verkoudheid en griep te verlichten, zoals een verstopte neus, hoofdpijn en koorts. Beide bevatten paracetamol, een pijnstiller en koortsverlager, en pseudo-efedrine, een stof die de bloedvaten in de neus vernauwt en zo de zwelling vermindert. Het verschil tussen de twee zit in de dosering van pseudo-efedrine: Sinutab bevat 30 mg, terwijl Sinutab Forte 60 mg bevat, wat zorgt voor een sterkere ontzwellende werking.

Redenen voor voorschriftplicht

Vanaf 1 november 2024 zijn geneesmiddelen met pseudo-efedrine, zoals Sinutab, in België alleen nog op voorschrift verkrijgbaar. Deze maatregel is genomen door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) vanwege de mogelijke bijwerkingen van pseudo-efedrine, zoals verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, en een verhoogd risico op beroertes. Door de voorschriftplicht kunnen artsen het gebruik van het geneesmiddel beter monitoren en patiënten informeren over de juiste toepassing en mogelijke risico's.

Alternatieven voor Sinutab zonder voorschrift

Nu Sinutab enkel op voorschrift verkrijgbaar is, zijn er diverse vrij verkrijgbare alternatieven om symptomen van verkoudheid en sinusitis te verlichten:

Rhinathiol Antirhinitis tabletten

Rhinathiol Antirhinitis tabletten is een geneesmiddel op basis van de werkzame stoffen fenylefrine hydrochloride (een vasoconstructivum met decongestieve eigenschappen) en chloorfenamine maleaat (een antihistaminicum).

Rhinathiol Antirhinitis is aangewezen bij de behandeling van de symptomen, zoals niezen, loopneus, jeuk in neus of ogen, een verstopte neus, van:

  • Allergische rhinitis (hooikoorts)

  • Vasomotorische rhinitis (neusverkoudheid waarbij het neusslijmvlies overgevoelig reageert op tal van niet-allergische factoren)

  • Sinusitis (ontsteking van de sinussen)

Neussprays op basis van een geneesmiddel

Een vasoconstrictor met ontzwellende eigenschappen om te helpen de neus vrij te maken. Allerhande merken zoals Nasa-Rhinathiol, Otrivine, Nasa-Sinutab, Rhinospray, Nesivine, op basis van oxymetazoline, xylometazoline, nafazoline, tramazoline…

Opgelet hierbij!  Gebruik dit steeds volgens de richtlijnen van de bijsluiter, nl. 3-4x/dag 1-2 puffs per neusgat en niet langer dan 5 opeenvolgende dagen. Langer gebruik kan gewenning geven en chronisch gebruik in de hand werken.

  • Neusspoelingen: Het spoelen van de neus met een fysiologische zoutoplossing helpt bij het reinigen van de neusholtes en vermindert verstopping. Dit kan verlichting bieden bij sinusitis en andere neusklachten. Populaire producten zijn de neusspoelingen van Stérimar, Physiomer en Marimer en A. Vogel Cinuforce Neusspray.  Hypertone neusspoelingen zijn eerder aangewezen omdat ze door de hogere concentratie aan zout een sterkere ontzwelling bekomen, voorbeelden zijn Physiomer Sinus, Physiomer Strong Jet, Marimer Hypertoon en Sterimar Hypertoon.

  • Sprays op basis van etherische oliën: Neussprays met etherische oliën, zoals eucalyptus of pepermunt, kunnen de luchtwegen openen en de ademhaling vergemakkelijken. Ze hebben vaak een verfrissend effect en kunnen helpen bij het verminderen van neusverstopping. Voorbeelden zijn Eucalyplus Forte van Tilman, Puressentiel Ademhaling Neusspray en Physiomer Pocket Express Neusspray.

  • Essentiële oliën in verdampers: Het gebruik van een verdamper met essentiële oliën kan de lucht zuiveren en de ademhaling ondersteunen. Oliën zoals eucalyptus (bij verstopte neus raden we eerder de globulus aan), lavendel en tijm zijn populair vanwege hun decongestieve en ontspannende eigenschappen. Populaire essentiële oliën zijn deze van Puressentiel, Oak, Phytosun en Rainpharma. Je kan ook van sommige merken samengestelde complexen kopen, zoals deze van Kalip’tus waarin de verschillende samen zitten voor betere ademhaling.

  • Essentiële oliën op een zakdoek: Een paar druppels essentiële olie op een zakdoek aanbrengen en deze inademen kan snel verlichting bieden bij een verstopte neus. Dit is een eenvoudige en draagbare methode om de voordelen van aromatherapie te ervaren.  Natuurlijke alternatieven, zoals neusspoelingen en etherische oliën, bieden een milde maar effectieve aanpak voor het verlichten van verkoudheids- en sinusklachten. Ze zijn vrij verkrijgbaar en veroorzaken minder snel bijwerkingen dan geneesmiddelen met pseudo-efedrine. Bovendien ondersteunen ze de natuurlijke reiniging en bevochtiging van de luchtwegen, wat helpt om symptomen op een veilige en comfortabele manier te verminderen.

Wanneer een arts raadplegen?

Hoewel natuurlijke alternatieven en vrij verkrijgbare middelen vaak effectief zijn voor het verlichten van verkoudheids- en sinusklachten, zijn er situaties waarin je beter een arts kunt raadplegen. Als je symptomen na een week nog niet verbeteren of juist verergeren, kan dit wijzen op een ernstigere infectie, zoals een bacteriële sinusitis, waarvoor mogelijk antibiotica nodig zijn. Aanhoudende of intense pijn in de sinussen, hoge koorts of zichtbare zwelling rond de ogen kunnen ook alarmsignalen zijn die medische aandacht vereisen.

Verder is het belangrijk om een arts te raadplegen als je last hebt van hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk, of andere bijwerkingen van geneesmiddelen zoals Sinutab. Deze symptomen kunnen duiden op een reactie op actieve bestanddelen zoals pseudo-efedrine. Tot slot, als je vaak sinusproblemen hebt, kan een arts advies geven over preventieve maatregelen of onderzoeken of er onderliggende oorzaken zijn, zoals allergieën of afwijkingen in de neusholtes.

 

Vorig artikel:
Volgend artikel: